Блог

Корисний спорт

Спорт та фізичні навантаження з давніх часів вважали найкращою профілактикою складної поведінки. Ми звикли думати про їхній вплив у розрізі дисципліни та як про метод позбутися надлишку енергії — мовляв, на дурниці просто не буде сил, якщо людина активно тренується. Але дослідження у сфері нейрофізіології наблизили нас до розуміння, чому спорт позитивно впливає на поведінку людей, зменшує негативний вплив стресу та навіть покращує розумові здібності.

Дослідження щодо зв’язку між рухом та когнітивно-емоційними аспектами особистості активно проводяться протягом останніх 20 років. Для цього вчені використовують біохімічні дослідження, МРТ-сканування, психологічні тести та тести оцінки інтелектуальних здібностей.

Ось що було підтверджено експериментальним шляхом:

  1. Люди похилого віку, що займаються аеробними вправами у поєднанні з силовими елементами,  демонструють кращі результати у тестуваннях, де необхідно концентруватися на задачі та часто змінювати фокус уваги. Також вони мали кращі результати при необхідності тактичного планування та мали більший обсяг робочої пам’яті.
  2. У дітей від 9 до 11 років було підтверджено зв’язок між рівнем фізичної підготовки та здатністю до запам’ятовування. Чим краща фізична форма дитини, тим більший обсяг робочої пам’яті вона має та тим легше запам’ятовує великі обсяги інформації.
  3. Різниця в біологічному віці мозку між тими, хто займається фізичними вправами, фітнесом та спортом, і тими, хто уникає фізичної активності, складає до 10 років!
  4. Є відомості, що фізична активність допомагає зменшити когнітивні порушення при ментальних розладах та дегенеративних хворобах мозку. Зокрема, у хворих на шизофренію за кілька місяців помірних фізичних навантажень на 12% збільшився об’єм гіпокампу.
  5. Фізичні навантаження на біохімічному рівні покращують самопочуття людини: тренування стимулює виробку нейромедіаторів, і якщо вам здається, що ви краще почуваєтеся після заняття, а настрій покращується, то вам не здається!

Займайтеся спортом, щоб жити не просто довго, але й щасливо та здорово!